Family Home Side Extension, Crouch End

London Borough of Haringey, N8

The existing house is an end of terrace two storey family home in Crouch End. The curved layout of the street gave rise to small groups of terraces with irregular gaps between each building group.

Our design, to improve and extend the family living areas was to extend the existing part basement and to infill the gap to the adjoining house in order to create a new double volume space.

This space links the lower ground floor to the ground floor and allows for new, generous living spaces better connected with the rear garden. By carefully reorganising the internal layouts we created a new guest bedroom / study on the ground floor and a WC and utility room in the basement.

The infill extension is set back from the main frontage and takes the form of a glass box that sits slightly away from the adjoining house and allows light to enter deep in to the new lower ground floor accommodation.

Our work included detailed design and specification of the new kitchen, staircase and lighting scheme.

Planning consent was obtained in September 2016 and the project was completed in February 2018.

Client: Private

Structural Engineer: Michael Barclay Partnership

Architectural Glazing: Finepoint Glass

Contract Value: Approximately £100k

Save this page as a PDF