Glass Box Extension, Crouch End

London Borough of Haringey, N8

This project consisted of a contemporary glass box extension to the rear of a mid terrace house in Crouch End, north London.

The existing ground floor contained a rather dark and cramped kitchen and breakfast room closet wing. Our design solution to improve this space and the connection between the house and garden was to add a rear extension to allow for a larger, more usable kitchen and a light filled sitting area opening out in to the garden through a full height structural glass box.

The extension connects to the brick walls of the existing building with zinc clad roof and walls which include a hidden utility room cupboard projecting out in to the side passage of the garden. The structural glass box projects out from this and finishes above the zinc clad roof and secret gutter in order to allow light to penetrate deep in to the house.

A new patio including raised planters has been added to the garden. This area is finished in the same floor tiles as the new rear sitting area and kitchen in order to create a seamless connection between the garden and house.

Our design included detailed design and specification of the new kitchen, finishes and lighting scheme and full project management and contract administration.

Planning consent was obtained in January 2017 and the project was completed in December 2017.

Client: Private

Structural Engineer: Benton Setterfield Partnership

Architectural Glazing: Maxlight

Bespoke Kitchen: Intervari

Contract Value: Approximately £100k

Save this page as a PDF